Гісторыя
ГІСТОРЫЯ СТВАРЭННЯ І ХАРАКТАРЫСТЫКА ПРАДПРЫЕМСТВА
Будаўніцтва мясакамбіната ў г. Жлобіне было прадугледжана тэхніка-эканамічным абгрунтаваннем развіцця і размяшчэння мясной прамысловасці БССР на 1971-1975 гады з перспектывай да 1980 года.
Згодна з заданнем на праектаванне, магутнасць мясакамбіната склала:
- выпрацоўка мяса - 100 тон / змену;
- выпуск каўбасных вырабаў - 15 тон/змену;
- халадзільнік ёмістасцю 4000 тон аднаразовага захоўвання.
Пуск у працу мясакамбіната ажыццяўляўся ў тры этапы: кампрэсарны цэх з халадзільнікам - 1975 год, мясатлушчавы корпус - 1976 год, мясаперапрацоўчы корпус - 1977 год.
Афіцыйна камбінат быў уведзены ў дзеянне 30 чэрвеня 1977 года загадам міністра мясной і малочнай прамысловасці СССР. Працоўны калектыў камбіната на момант адкрыцця склаў 656 чалавек.
Пачынаючы з 1980 года, у адпаведнасці з загадам Міністэрства мясамалочнай прамысловасці, мясакамбінат быў зацверджаны базавым прадпрыемствам па ўкараненні новай тэхнікі і тэхналагічных распрацовак. З 1980 па 1992 гады на мясакамбінаце праведзена тэхпераўзбраенне ліній па перапрацоўцы свіней, што дало магчымасць павялічыць магутнасць па выпрацоўцы мяса да 127 тон за змену, для паляпшэння холадазабеспячэння прадпрыемства ўкаранёны чатыры аміячныя ўстаноўкі. Часткова праведзена рэканструкцыя халадзільніка з падзелам камер астуджэння, замаразкі і захоўвання на меншыя аб'ёмы і ўкараненнем новага метаду паветраразмеркавання. Па каўбаснай вытворчасці быў наладжаны выпуск сыравэнджаных каўбас, вэнджаніны з прымяненнем на той перыяд часу новага абсталявання, наладжана вытворчасць пяльменяў.
З 1997 года "Жлобінскі мясакамбінат" з'яўляецца адкрытым акцыянерным таварыствам. Заснавальнікамі з'яўляюцца Гомельскі аблвыканкам, Жлобінскі райвыканкам, члены працоўнага калектыву і іншыя заснавальнікі.
У 2004 годзе ў склад ААТ "Жлобінскі мясакамбінат" увайшоў ААТ "Жлобінскі камбікормавы завод", які цяпер з'яўляецца філіялам ААТ "АФПК "Жлобінскі мясакамбінат". Асноўным відам дзейнасці камбікормавага завода з'яўляецца вытворчасць камбікармоў для буйной рагатай жывёлы, свіней і птушак. У гэтым жа годзе ў склад ААТ "Жлобінскі мясакамбінат" увайшоў СВК "Сцэпскі", які пасля быў пераўтвораны ў прыватнае унітарнае прадпрыемства "Сцэпы".
30 жніўня 2010 года да прадпрыемства была далучана Жлобінская птушкафабрыка.
Пастаянна на прадпрыемстве праводзяцца работы па тэхнічным пераўзбраенні мясаперапрацоўчага корпуса, у выніку якіх устаноўлены 9 тэрмакамер, 3 лёдагенератары, 2 масажоры, 2 кутэры ёмістасцю 330 літраў, вакуумная фаршмешалка, машынка для зняцця скуркі, шпігарэзка, шпрыц для вытворчасці каўбасных вырабаў, укаранёны новыя халадзільныя агрэгаты для забеспячэння зададзеных тэмпературна-влажностных рэжымаў у двух камерах экспедыцыі каўбаснага цэха, хуткамарозны агрэгат для замарозкі субпрадуктаў і мяса неабходнай вагі. Усё ўстаноўленае абсталяванне імпартнай вытворчасці. У мясажыравым комплексе ў 2012-2013гг. усталяваны бокс аглушэння БРЖ і свіней, піла для распілоўкі БРЖ і свіней на паўтушы. У 2016г. у кампрэсарным цэху ўведзены ў эксплуатацыю контур абаротнага водазабеспячэння. У 2014-2015гг. мадэрнізавана кацельня з уводам у эксплуатацыю дзвух энергаэфектыўных катлоў "AoLoss-Verolli". У 2014г. у мясаперапрацоўчым цэху ўстаноўлены дзве вакуумныя ўпаковачныя машыны.
ААТ "АФПК "Жлобінскі мясакамбінат" адным з першых у Гомельскай вобласці распрацавала і ўкараніла сістэму якасці на адпаведнасць патрабаванням міжнароднага стандарту ІСО 9000. На сённяшні дзень на прадпрыемстве сертыфікавана сістэма менеджменту якасці ў адпаведнасці з патрабаваннямі СТБ ІСО 9001-2009 прымяняльна да распрацоўкі каубасных вырабаў, прадуктаў са свініны, ялавічыны і шпіка, вытворчасці мяса свініны і мяса ялавічыны; вытворчасці кансерваў мясных і мясараслінных. Сістэма менеджменту якасці накіравана на папярэджанне любых неадпаведнасцей на ўсіх стадыях вытворчасці - ад атрымання сыравіны і матэрыялаў да рэалізацыі гатовай прадукцыі.
Таксама на прадпрыемстве ўкаранёна сістэма кіравання бяспекай харчовых прадуктаў на аснове аналізу небяспек і крытычных кантрольных кропак (НАССР) у адпаведнасці з патрабаваннямі СТБ 1470 адносна к: вытворчасці і захоўвання мяса свініны, ялавічыны і каніны, субпрадуктаў харчовых; вытворчасці каўбас сыравэнджаных, сыравяленых, варана-вэнджаных, вараных і паўвэнджаных, прадуктаў са свініны, ялавічыны, шпіка; вытворчасці кансерваў мясных і мясараслінных.
Асартымент прадукцыі складае больш за 500 найменняў (мяса, вараныя каўбасныя вырабы, сасіскі і сардэлькі, вэнджаніна, кансервы, мясныя паўфабрыкаты). Прадукцыя рэалізуецца як у Рэспубліцы Беларусь, так і ў Расійскай Федэрацыі.
У верасні 2013 года ААТ «АФПК «Жлобінскі мясакамбінат» стаў уладальнікам сертыфіката на вытворчасць прадукцыі Халяль. Сертыфікат быў уручаны прадпрыемству Аб'яднаннем Юрыдычных Асоб "Асацыяцыя "Халяль Індустрыя Казахстана".
Дадзены сертыфікат пацвярджае, што прадукцыя мясакамбіната, вырабленая пад маркай "Халяль", адпавядае стандартам IHI Alliance і міжнародным стандартам MS 1500:2004, MS 1500:2009 “Кіраўніцтва па вытворчасці, вырабе, апрацоўцы і захоўванні прадукцыі “HALAL”.
|