logo

Адкрытае акцыянернае таварыства

АФПК «Жлобінскі мясакамбінат»

Гісторыя

Будаўніцтва мясакамбіната ў горадзе Жлобіне было прадугледжана тэхніка-эканамічным абгрунтаваннем развіцця і размяшчэння мясной прамысловасці Беларускай ССР на 1971-75 г.г. з перспектывай да 1980 г.

Згодна з заданнем на праектаванне магутнасць мясакамбіната складала:

  • выпрацоўка мяса -127 тон/змену;
  • выпуск каўбасных вырабаў -15 тон/змену;
  • халадзільнік ёмістасцю 4000 тон аднаразовага захоўвання.

1975 год

Пуск кампрэсарнага цэха з халадзільнікам.

1976 год

Пуск мясожирового корпуса.

1977 год

Пуск мясатлушчавага корпуса.

Загадам ад 29 ліпеня 1977 года № 107-орг Міністэрства мясной і малочнай прамысловасці г. Масква зацверджаны акт ад 30 чэрвеня 1977 года Дзяржаўнай камісіі аб прыёмцы ў эксплуатацыю мясакамбіната ў г.Жлобіне Гомельскай вобласці Беларускай ССР магутнасцю 120 тон мяса, 15 тон каўбасных вырабаў у змену з халадзільнікам ёмістасцю 4,4 тыс. тон аднаразовага захоўвання.

1980 год

У адпаведнасці з загадам міністэрства мясамалочнай прамысловасці, мясакамбінат быў зацверджаны базавым прадпрыемствам па ўкараненні новай тэхнікі і тэхналагічных распрацовак.

С 1980 по 1992 год

На мясакамбінаце праведзена тэхнічнае пераўзбраенне ліній па перапрацоўцы свіней, што дало магчымасць павялічыць магутнасць па выпрацоўцы мяса да 127,5 тон/змену, укаранёны для паляпшэння холадазабеспячэння прадпрыемства чатыры аміячныя ўстаноўкі вытворчасці Германіі. Часткова праведзена рэканструкцыя халадзільніка з падзелам камер ахладжэння, замаразкі і захоўвання на меншыя аб'ёмы і ўкараненнем новага метаду паветраразмеркавання. Па каўбаснай вытворчасці быў наладжаны выпуск сыравэнджаных каўбас, вэнджаніны з ужываннем на той перыяд часу новага абсталявання, у прыватнасці, масажораў, кутэра шматігольчастага шпрыца, фаршэмяшалкі вытворчасці Аўстрыі, укаранёны камплект абсталявання вытворчасці Італіі па выпуску сыравэнджаных каўбас.

1994 год

Было прынята рашэнне кіраўніцтва камбіната па тэхнічным пераўзбраенні мясаперапрацоўчага корпуса. У выніку праведзенай працы былі ўсталяваныя 3 тэрмакамеры фірмы «Интермик», 3 лёдагенератара, 2 масажора, 2 куперы ёмістасцю 330 літраў, вакуумная фаршэмяшалка, машынка для зняцця скуркі, шпігарэзка, шпрыц для вытворчасці каўбасных вырабаў, укаранёны новыя халадзільныя агрэгаты вільготных рэжымаў у камерах, экспедыцыі каўбаснага цэха, хуткамаразільны агрэгат для замарозкі субпрадуктаў і мяса неабходнай вагі.

Усе наступныя гады сталі часам напружанай работы па тэхнічным пераўзбраенні, павелічэнні магутнасцей па перапрацоўцы прадукцыі. Толькі за перыяд з 2003 па 2005 год на тэхнічнае пераўзбраенне было накіравана 9,3 млрд. рублёў. Праца працягваецца і дагэтуль. Устаноўлена 12 універсальных тэрмакамер фірмы "Інтэрмік" (Польшча) з дымагенератарамі і аўтаматычнай мыйкай. У машынным аддзяленні ўстаноўлены новыя вакуумныя кутэры, шпрыцы, кліпсатары. Абсталяваны камеры для паспявання, сушкі сыравэнджаных каўбас з падтрыманнем зададзенага мікраклімату ў аўтаматычным рэжыме. Набыта і ўстаноўлена лінія па вытворчасці пяльменяў па італьянскай тэхналогіі. Укаранёна лінія па ўпакоўцы паўфабрыкатаў пад вакуумам і ў газавым асяроддзі, якая дала магчымасць надтачыць тэрмін прыдатнасці прадукцыі, павысіць культуру вытворчасці і палепшыць якасць.

1997 год

Жлобінскі мясакамбінат з'яўляецца адкрытым акцыянерным таварыствам з доляй дзяржаўнай уласнасці 39,7 працэнта.

Декабрь 2004 года

Зарэгістравана адкрытае акцыянернае таварыства "Аграрна-фінансавая прамысловая кампанія "Жлобінскі мясакамбінат", у складзе якой дзейнічаюць філіялы: "Камбікормавы завод", сельскагаспадарчы вытворчы кааператыў "Стэпы", фірменны гандаль.

Сёння ААТ "АФПК "Жлобінскі мясакамбінат" мае дастатковыя магутнасці, аснашчана складаным тэхналагічным высокапрадукцыйным абсталяваннем, з прымяненнем сродкаў аўтаматызацыі і камп'ютарызацыі, што практычна поўнасцю выключае магчымасць тэхналагічных адхіленняў у працэсе вытворчасці і гарантуе стабільную якасць прадукцыі, каб падтрымліваць высокую марку прадукцыі і яе канкурэнтаздольнасць.

Асноўным відам дзейнасці прадпрыемства з'яўляецца першасная перапрацоўка жывёлы, вытворчасць каўбасных вырабаў, мясных паўфабрыкатаў, пяльменяў, кансерваў, іх рэалізацыя ў адпаведнасці з планам і заключанымі дагаворамі.

У склад прадпрыемства ўваходзяць:

  • мясатлушчавы корпус па вырабе 70 тн. ялавічыны і 57 тн. свініны ў змену,
  • мясаперапрацоўчы цэх магутнасцю па вырабе каўбасных вырабаў і прадуктаў з мяса 15 тн.,
  • халадзільнік з адначасовым захоўваннем 4000 тн.;

Прадпрыемства выпускае больш за 300 найменняў прадукцыі, якая мае высокія смакавыя якасці і прымальны кошт. Асартымент прадукцыі, якая выпускаецца на прадпрыемстве, сістэматычна абнаўляецца.

Специалисты предприятия постоянно изучают требования потребителя к качеству продукции и стремятся максимально их удовлетворить, работая в следующих направлениях:

  • зніжэнне каларыйнасці каўбасных вырабаў за кошт памяншэння долі тлушчу і павелічэння долі бялку;
  • пашырэнне вытворчасці прадуктаў з працяглымі тэрмінамі захоўвання;
  • стварэнне прадуктаў з рознымі густамі, рознай формы ў абсыпцы дэкаратыўных спецый.

Для вырашэння гэтых задач на прадпрыемстве ўкаранёныя ў вытворчасць наступныя тэхналогіі:

  • вытворчасць прадукцыі ў прэс-формах;
  • вытворчасць паўфабрыкатаў пад вакуумам на тэрмафармовачнай машыне;
  • вытворчасць вараных каўбас у пяціслаёвай абалонцы «Пентафлекс», якая дазволіла павялічыць тэрмін прыдатнасці да 60 сутак.

Тэхнолагі прадпрыемства даўно імкнуцца наблізіць вырабы па сваіх смакавых якасцях і вонкавым выглядзе да тых, што калісьці рабіліся нашымі продкамі. У выніку намаганні спецыялістаў былі ўвасоблены ў прадуктах складаючых гонар прадпрыемства.

Варта звярнуць увагу на кумпяк «Хатні» сыравэнджаны - гэта добра прасоленая, выдатна пракопчаная, з устойлівым высакародным пахам дыму тазасцегнавая частка з косткай ад свіных паўтуш у шкуры. Ёсць у камбіната свая фірменная прадукцыя - гэта серыя сыравэнджаных каўбас, якія выпрацоўваюцца па традыцыйнай тэхналогіі з выкарыстаннем толькі мяса свініны, ялавічыны і вострых прыпраў, у назве якіх стаіць прыстаўка па-жлобінску.

Асабліва трэба сказаць і яшчэ аб адным напрамку ў рабоце Жлобінскага мясакамбіната - гэта стварэнне зусім новай вытворчасці як паўфабрыкатаў хуткага прыгатавання, так і гатовых мясных страў.

Дадзеная група мясапрадуктаў (кракеты, кнэлі, люля-кебаб, гамбургеры, нагетсы) - несумнеўны лідэр сучаснага харчавання, бо яна дзівіць уяўленне мноствам формаў, могуць выпускацца ў розным тэрмічным стане і ў розным пакаванні - на падкладцы, пакаванні пад вакуумам, спакаваныя ў газавым асяроддзі.

Сучасная рыначная эканоміка прад'яўляе высокія патрабаванні да якасці прадукцыі, а вострая канкурэнтная барацьба абумоўлівае неабходнасць пацверджання вытворцамі сваёй здольнасці выпускаць прадукцыю стабільнай якасці.

Да ліку найбольш эфектыўных сродкаў павышэння якасці і канкурэнтаздольнасці адносіцца сістэма менеджменту якасці на базе ІСО 9001.

Строгае размежаванне абавязкаў і адказнасці за выкананую справу, сталае ўдасканаленне і паляпшэнне вытворчасці, бесперапынная праца з пастаўшчыкамі сыравіны і матэрыялаў, аналіз прычын якія ўзнікаюць неадпаведнасцяў, дазваляюць эфектыўна кіраваць вытворчасцю. Таму ААТ “АФПК “Жлобінскі мясакамбінат” распрацаваў і сертыфікаваў у маі 2005 года сістэму менеджменту якасці на адпаведнасць патрабаванням СТБ ІСО 9001-2001.

Кастрычнік 2007 года

Укаранёная на прадпрыемстве шляхам інтэгравання ў СКЯ сістэма кіравання якасцю на аснове прынцыпаў НАССР дазволіла:

  • забяспечыць выпуск бяспечнай прадукцыі стабільнай якасці за кошт ветэрынарнага, санітарна-гігіенічнага, тэхналагічнага кантролю на ўсіх стадыях жыццёвага цыкла прадукцыі;
  • умацаваць давер спажыўцоў да якасці і бяспекі выпускаемай прадукцыі і павысіць імідж прадпрыемства;
  • забяспечыць сістэмны аналіз работы прадпрыемства за кошт арганізацыі ўзаемнай зацікаўленасці з пастаўшчыкамі сыравіны і спажыўцамі гатовай прадукцыі.

У выніку планамернай работы па паляпшэнні якасці прадукцыі выяўляльнасць неадпаведнай прадукцыі ў працэсе вытворчасці ў 2007 годзе ў параўнанні з 2004 годам узрасла ў 3 разы. Працэнт здачы прадукцыі з першага прад'яўлення ўзрос у параўнанні з 2004 годам на 3,5 працэнта і дасягнуў 99,6 працэнта.

Адсутнасць рэкламацый ад спажыўцоў, актаў на неадпаведнасць прадукцыі патрабаванням ТНПА ад кантралюючых органаў сведчаць аб эфектыўнасці функцыянавання сістэмы якасці на прадпрыемстве.

Гаворачы аб якасці выпускаемай прадукцыі, нельга не адзначыць важную ролю стандартызацыі, бо менавіта ў стандартах устанаўліваюцца тэхнічныя патрабаванні да яе якасці.

Арганізацыя і правядзенне работ па стандартызацыі на ААТ "АФПК "Жлобінскі мясакамбінат" накіраваны на рэалізацыю асноўнай задачы стандартызацыі на сучасным этапе - стварэнне, развіццё і падтрыманне ў актуалізаваным стане нарматыўнай базы, якая забяспечвае распрацоўку і вытворчасць высакаякаснай, бяспечнай у канчатковым рахунку канкурэнтаздольнай прадукцыі.

Фонд ТНПА, які знаходзіцца ў распараджэнні прадпрыемства, налічвае звыш 3000 найменняў стандартаў і іншых нарматыўных дакументаў па стандартызацыі, які ахоплівае ўсю наменклатуру прадукцыі, што вырабляецца на прадпрыемстве і дае магчымасць улічваць патрабаванні да распрацоўванай прадукцыі і ходу тэхналагічнага працэсу, ажыццяўляць уваходны кантроль сыравіны і матэрыялаў.

Абнаўленне і пашырэнне фонду ажыццяўляецца шляхам набыцця новых дакументаў у іншых арганізацый - распрацоўшчыкаў, а таксама ў Беларускім дзяржаўным інстытуце стандартызацыі і сертыфікацыі (БелДІСС) і УП "БЕЛНІКЦІМП".

Для аператыўнага вядзення фонду ТНПА набыта інфармацыйна-пошукавая сістэма "Стандарт".

Стратэгічна важным застаецца пытанне цепла- і энергазберажэння.

На прадпрыемстве прынята праграма па рэалізацыі асноўных напрамкаў энергазберажэння і распрацаваны мерапрыемствы па зніжэнню расходу і павышэнню эфектыўнасці выкарыстання ЦЭР Асноўнымі напрамкамі праграмы з'яўляецца рэканструкцыя вытворчасці з заменай устарэлага абсталявання сучасным больш эфектыўным і менш энергаёмістым дало магчымасць знізіць спажыванне газу кацельні прадпрыемства адносна 2003 года на 1,45 .м. куб. што складае 23 працэнты.

У структуры электраспажывання нашага прадпрыемства халадзільнік і кампрэсарны цэх спажываюць больш за 50% электраэнергіі ад агульнага спажывання. З мэтай стабілізацыі тэмпаў росту эканоміі, намі вядуцца работы па цеплавой рэабілітацыі халадзільніка з заменай існуючай цеплаізаляцыі на сучасную, больш эфектыўную, замена дзвярэй халадзільніка, а таксама рэканструкцыя аміячна-халадзільных установак.

Больш за 40 відаў прадукцыі прадпрыемствы ўзнагароджаны медалямі і дыпломамі на беларускіх конкурсах "Лепшы прадукт года", "Густ", а таксама на расійскіх выставах.

Прадпрыемства станавілася неаднаразовым уладальнікам дыпломаў "100 лепшых тавараў Рэспублікі Беларусь". Беларускае таварыства абароны спажыўцоў неаднаразова ўзнагароджвала прадпрыемства крыштальным "Гран-Пры" за стабільную якасць. Журы прэстыжнай выставы прадуктаў харчавання ПРАДЭКСПА пастаянна адзначае высокую якасць прадукцыі прадпрыемства, узнагароджваючы яе залатымі медалямі і дыпломамі.

2007 год

Прадпрыемства стала ўладальнікам яшчэ адной высокай узнагароды - Прэміі Урада ў галіне якасці.

2022 год

На ХХIV Рэспубліканскім конкурсе спажывецкіх пераваг "ПРАДУКТ ГОДА – 2022" (Мінск) узнагароджаны дыпломам 1 ступені ў намінацыі "Каўбасы варана-вэнджаныя свінаёмістыя "Сервелат в/с".

2023 год

На ХХV Рэспубліканскім конкурсе спажывецкіх пераваг "ПРАДУКТ ГОДА - 2023" (Мінск) у намінацыі "Прадукт з ялавічыны мясной сечаны гран-пры прысвоена прадукту з ялавічыны мясной сечаны "Бабулін гасцінец" вышэйшага гатунку сыравялены.

Залатымі медалямі на 30-й міжнароднай выставе прадуктаў харчавання, напояў і сыравіны для іх вытворчасці ПРОДЭКСПА - 2023 (Масква) Лепшы прадукт удастоены: выраб каўбасны вараны - Сальтысан "Хатні"; кансервы сечаныя мясныя стэрылізаваныя - ялавічына тушаная Прэміум; прадукт з ялавічыны мясны сечаны сыравялены вышэйшага гатунку – «Бабулін гасцінец».

І ў далейшым прыярытэтнай задачай ААТ “АФПК “Жлобінскі мясакамбінат” застаецца вытворчасць якаснай, канкурэнтаздольнай прадукцыі, якая адпавядае запытам і чаканням спажыўца, і дае магчымасць займаць лідзіруючае становішча на рынку.